Projecte Les Meves Raons

Una de les problemàtiques en l’àmbit de la salut mental, que repercuteix de manera directa en la vida de les persones afectades, és el desconeixement per part de la població general sobre el que és una malaltia mental i de quina manera aquesta pot arribar a afectar una persona i la seva relació amb l’entorn.
Aquest projecte artístic es presenta com una eina per fer difusió de la realitat que viu una persona amb malaltia mental. Aquest treball es planteja com un recorregut amb dues parades: una a l’octubre de 2010 i l’altre a l’Octubre de 2011, totes dues dates en motiu de la celebració del dia mundial de la salut mental. Aquest dia se celebra cada 10 d’octubre per tal de concentrar l’atenció de la població en el coneixement, identificació, tractament i prevenció dels trastorns mentals. Aquest dia està dedicat a sensibilitzar el gran públic sobre aquest àmbit de la salut i conscienciar la societat de la necessitat de promoure la inclusió social.

La companyia Dimitri Ialta, l’escenògraf Llorenç Corbella, els realitzadors Natalia Lloreta i Oriol Martí i el dissenyador gràfic Joanra Burgués col·laboren amb l’Associació Alba de Tàrrega, el Centre de Dia de Salut Mental de Tàrrega i l’Associació Salut Mental Ondara Sió de Cervera. Els usuaris d’aquestes darreres entitats participaran activament en l’elaboració i la posada en marxa de l’activitat. Serà a través de diferents tallers programats en el calendari dels respectius centres.

Les meves raons Part I 
Octubre 2010

L’Octubre de 2010 es presentarà una primera instal·lació que serà l’avantsala de la culminació del projecte de l’any 2011. Aquest treball plàstic es durà a terme al Palau dels Marquesos de la Floresta. Consta de tres peces exhibides en tres espais: entrada, escales i sala noble. El leitmotiv de les peces és la gespa, un paisatge que s’esmuny per diferents racons de l’edifici i que fins hi tot acaba vestint els seus habitants. Aquesta gespa està poblada per múltiples desigs, missatges repartits en diversos cartells que reflectiran els desigs de futur de les persones amb malaltia mental. A mesura que el visitant s’acosti a les peces descobrirà el seu contingut, i un cop a la sala noble, on s’exposarà la peça 3, podrà completar la composició plantant un desig.
L’exhibició es completarà amb l’explicació d’aquest projecte de dues fases. A les parets de la sala es podrà fer un seguiment dels perquès de la iniciativa.




Les meves raons Part II
Octubre 2011

Les meves raons Part II és una instal·lació feta a partir de bocins de diferents realitats i experiències. Les vivències de persones amb problemàtica de salut mental, familiars, amics i professionals de l’àmbit hi són reflectides. Es planteja com un recorregut interactiu. on l’espectador transita per un espai fet d’espais. Un espai únic i alhora múltiple.

Instal·lació

Un espai general contindrà 6 espais concrets i una recepció a mode de pròleg. Aquest espai estarà disposat com un parc memorial on s’evidenciarà un itinerari que l’espectador haurà de recórrer de manera intuïtiva. Fora del recorregut i ocupant tot l’espai es podran veure uns cartells no més alts de 50 cm disposats en una quadrícula perfecte i que contindran diferents missatges agrupats sota un mateix concepte. Es tracta dels desitjos compilats durant Les meves raons Part I, disposats per tot l’espai de tal manera que l’espectador podrà anar-los llegint i descobrint durant tot el recorregut.

Espais

00 // Recepció i funcionament de l’espai
Els membres del públic, ordenats per l’acció d’un personatge que controla el flux d’entrada, accedeixen a la instal·lació d’un en un. El número de visitants és limitat. L’aforament màxim és de 50 persones. A mesura que el públic abandona la instal·lació es deixarà entrar nous visitants. Els responsables de l’entrada i la sortida treballaran plegats en aquest espai per tal de regular l’accés. Pel que fa referència la durada de l’activitat, aquesta depèn de cada espectador. El recorregut es pot fer en 5 o 50 minuts... La instal·lació, presentada a mode d’experiència sensorial, estarà activa un màxim de 2 hores al dia.

01 // La meva imatge I
En aquesta primera parada, el públic hi trobarà un espai ocupat per miralls de diferents materials, mides i formes. Mentre el públic percep la seva imatge reflectida en múltiples suports (ampliada, reduïda, trencada, distorsionada...) des de diferents altaveus sonen textos de H.C. Andersen, L. Carrol, Borges, Yeats i Blake. Abans de marxar, el responsable de l’espai convidarà l’espectador a deixar-se fer una fotografia.

02 // La meva experiència
En les parets d’una sala petita es projecta, repartit en diferents pantalles i com si de quadres penjats en una paret es tractés, el treball videogràfic dels realitzadors Natàlia Lloreta i Oriol Martí. Un seguit d’entrevistes a diverses persones amb malaltia mental, elaborades a partir d’un guió comú. Una seqüència de 25 minuts de durada que l’espectador podrà degustar lliurement assegut en les cadires disposades en l’espai.

03 // La meva percepció
Aquest espai està destinat a la poesia visual. Els cinc sentits són els protagonistes d’aquesta parada. Un espai on l’espectador pot experimentar què passa quan la ment ens enganya. En diferents suports diferents s’exhibeixen objectes - sorpresa que no es corresponen amb l’olor, el gust, el tacte o el so que normalment els correspondria.

04 // La meva veu
15 reproductors d’MP3 i els seus respectius auriculars es troben distribuïts en aquest espai. Uns a vista, altres més amagats. L’espectador descobrirà diferents vivències en sentir el contingut d’aquestes gravacions. Aquest és l’espai reservat a la veu de professionals, amics i familiars de les persones amb problemes de salut mental.

05 // Les meves pors
Aquest espai el componen dues cabines, una al costat de l’altre. Dues experiències individuals en les que la por és el motor de l’acció (por a un mateix, por als altres i por a allò desconegut) i que poden ser vistes des de fora per altres membres del públic a partir de l’ús de diferents espieres disposades en les parets exteriors de les cabines. En la primera cabina l’espectador, un cop a les fosques, escoltarà diferents veus. Un principi amable que desemboca en una experiència angoixant. En la segona es projectarà un treball videogràfic. La presència d’uns ulls que miren, escruten o jutgen que de cop i volta es multipliquen, desplacen...

06 // La meva imatge II
Al final del recorregut trobem un panell dividit en diferents categories en clau negativa que tendim a utilitzar per encasellar a les persones: maniàtic, paranoic, histèric, neuròtic... El responsable de l’espai ens convida a seleccionar una imatge d’una pila de fotografies i penjar-la al panell. Les fotografies que s’utilitzaran seran les resultants de l’espai 1.